De aandelen van Maersk zijn afgelopen weken 9% in waarde gedaald door onzekerheid over het doorgaan van P3. Macquarie concludeert echter dat beleggers de kracht van Maersk onderschatten en de kostenbasis van de Denen onherroepelijk verbetert, ook als de alliantie niet wordt goedgekeurd door de toezichthoudende instanties.

Volgens het rapport zal Maersk ook zonder de twee potentiële P3-partners volop profiteren van de schaalvoordelen dankzij de aanstaande oplevering van de zogeheten Triple E-schepen. Daardoor stijgt de gemiddelde capaciteit die Maersk tussen Azië en Europa inzet van 9.300 teu afgelopen jaar naar 14.100 teu eind 2015. Binnen de P3-alliantie die eind volgend jaar operationeel moet zijn, is die gemiddelde capaciteit met 14.200 teu maar een fractie meer.

Alle artikelen over P3 vindt u op onze speciale pagina. Klik hier.