Mitsui OSK Lines (MOL) begint een proces tegen scheepsbouwer Mitsubishi in een poging om de schade van de verloren gegane ‘MOL Comfort’ te verhalen.

Beide bedrijven hebben bevestigd dat er een procedure aanhangig in gemaakt bij het gerechtshof in Tokyo.


De claim heeft betrekking op het schip zelf, waarvan de waarde op 45 miljoen dollar wordt geschat, en op de kosten die de redederij heeft moeten maken om vijf zusterschepen te laten versterken. De ‘MOL Comfort’ (8110 teu) brak in juni vorig jaar in zwaar weer midden op de Indische Oceaan in tweeën. De twee delen raakten vervolgens op drift en zonken in de week daarna. Alle bijna 4400 containers aan boord gingen daarbij verloren.

Het was nog nooit eerder gebeurd dat een groot containerschip op volle zee brak. De precieze oorzaak is nog niet achterhaald, maar er zijn aanwijzingen dat Mitsubishi Heavy Industries een te lichte staalsoort, high tensile steel, heeft gebruikt. Om die reden is de romp van de vijf zusterschepen versterkt.

Al onze berichtgeving over de ‘MOL Comfort’ vindt u hier.