De werf combineert het beproefde nieuwbouwconcept van Damen, bouwen op voorraad en verkoop ‘vanaf de plank’, met de bestaande ombouw-, droogdok- en reparatieactiviteiten van Albwardy. DSS gaat overigens nauw samenwerken met drie andere scheepswerven in Dubai en Fujairah, die zich vooral zullen blijven richten op reparatie, ombouw en droogdokken.

De samenwerking onder de naam DSS is al langer operationeel en heeft al sleepboten, werkschepen, hulpschepen, baggerschepen, landingsvaartuigen, drijvende dokken, platforms en pontons afgeleverd. Het orderboek is goed gevuld met onder meer typische Damen-vaartuigen, waaronder zogenoemde Multi Cats, Shoalbusters en ASD Tugs.

De nieuwe werf heeft een oppervlakte van bijna dertig hectare en heeft volgens Damen directe en onbeperkte toegang tot zee en ligt nabij de ingang van de Perzische Golf. Tot de faciliteiten behoren een lift voor schepen tot 120 bij 26,5 meter, acht droogdokken van 125 meter, een gesloten straal- en spuithal en een overdekte constructiehal voor de bouw van nieuwe schepen.