Het bouwconsortium, dat bestaat uit het Spaanse Sacyr Valle Hermoso, het Italiaanse Impregilo, Jan De Nul en Constructora Urbana uit Panama, beroept zich op contractbreuk. De kosten van het project van 3,2 miljard dollar zouden ruim anderhalf miljard dollar hoger uitvallen en volgens het consortium komt dat bedrag voor rekening van kanaalbeheerder APC.

Ze hebben APC een ultimatum gesteld: als er op 20 januari nog niet betaald is, wordt de bouw stil gelegd. APC-voorzitter Jorge Quijano zegt niet van plan te zijn om te betalen en beschuldigt de aannemers ervan het geldende bouwcontract open te willen breken.

De Panamese president Ricardo Martinelli beticht de bouwers van ‘grove onverantwoordelijkheid’. Hij wil naar Spanje en Italië afreizen en eisen dat de bouwers hun werkzaamheden naar behoren afronden. Volgens de ACP is tot nu toe 70% van het werk gedaan.