Ze zijn aangevoerd met de ‘Zhen Hua 25’ van de Chinese kranenbouwer ZPMC, dat driekwart van alle containerkadekranen ter wereld levert. RWG heeft in totaal elf exemplaren besteld, waarvan er nu twee zijn gearriveerd, overigens samen met twee lichterkranen.

De zogenoemde super post-Panamaxkranen krijgen een reikwijdte van 24 rijen containers breed, genoeg voor de allergrootste containerschepen. Ze zullen op afstand worden bediend, een novum in de containersector, en krijgen een dubbel trolleysysteem, waarmee containers in twee stappen worden geladen en gelost.

Het bijna twee maanden durende transport over zee van Shanghai naar Rotterdam had een ‘air draft’ (hoogte boven het water) van bijna honderd meter, wat bijzondere eisen stelde aan de stabiliteit van de ‘Zhen Hua 25’. Om elk risico te vermijden, onthield de havendienst het schip maandag toestemming om binnen te komen omdat de omstandigheden dinsdag beter waren.