Het extra schip kan 2.860 lijnmeter vracht (ongeveer 170 trucks) en 500 passagiers meenemen. De ‘Epsilon’ zal twee keer per dag over en weer varen, zodat er straks zes afvaarten per dag en per richting zullen zijn.

Irish Ferries wil de extra ferry binnenkort ook gebruiken als vervangschip op andere routes als bijvoorbeeld Rosslare-Pembroke, waneer de schepen die daar varen hun vaste droogdokbeurt moeten krijgen.

Twee weken geleden raakte bekend dat ook Stena Line de vrachtmarkt op de Ierse Zee ziet opveren. De Zweedse rederij gaat daarom een derde schip inzetten tussen Birkenhead en Belfast.

Dat de volumes na vijf moeilijke jaren weer stijgen blijkt ook uit de resultaten die de Irish Continental Group waartoe Irish Ferries behoort, heeft gepubliceerd. De omzet in het derde kwartaal steeg met 3,2% naar 84,7 miljoen euro. De bunkerkosten vielen in die periode 13,6% lager uit dan een jaar geleden.