De Zuid-Koreaanse scheepsbouwer Daewoo heeft het derde schip van de twintig eenheden tellende EEE-klasse opgeleverd aan de Deense rederij Maersk Line.

De ‘Mary Maersk’ zet nu eerst koers naar de Russische haven Vostochniy om daar te bunkeren. Ook Maersks eerste recordschip, de 18.270 teu ‘Maersk Mc-Kinney Møller’ ging na de oplevering naar Vostochniy, omdat de bunkerolie daar goedkoper is dan elders in het Verre Oosten.


Het derde schip van de EEE-klasse werd genoemd naar de Deense kroonprinses Mary, die samen met de Deense prins Frederik al eerder bij Daewoo te gast was naar aanleiding van de start van de bouw van de ‘Maersk Mc-Kinney Møller’. De ‘Mary Maersk’ begint op 16 september in Busan aan de maidentrip naar Noord-Europa.

Daewoo zal bijna maandelijks een nieuw recordschip aan Maersk Line overhandigen. De maidentrip van het vierde exemplaar in Maersks AE10 Service zal op 4 november in Busan beginnen. Intussen is de ‘Majestic Maersk’ als tweede uit de reeks al bijna in Europa, waar de nieuwbouw op 13 september voor het eerst in Rotterdam verwacht wordt.

De Europese rotatie van dat schip is overigens aangepast. Na het lossen in Rotterdam, Bremerhaven en Gdansk zal de ‘Majestic Maersk’ koers zetten naar Kopenhagen. Daar zullen de medewerkers van Maersks hoofdkantoor de nieuwbouw van 23 tot 29 september kunnen bewonderen, alvorens het schip weer gaat laden in Göteborg, Bremerhaven, Wilhelmshaven en Rotterdam.

Bekijk de speciale ‘Maersk Mc-Kinney Møller’-pagina met al het nieuws over de Triple-E-schepen.