De opgelegde veerboot ‘Pride of Calais’ van P&O Ferries heeft de Noordzee overgestoken en gaat de komende jaren voor TransEuropa Ferries varen.

De ‘Pride of Calais’ die een garagecapaciteit van 1.545 lijnmeter heeft en 85 begeleide vrachtwagens kan laden, ging eerst naar Ramsgate voor een proefaanloop en ligt nu in Oostende.


Alvorens vanaf medio januari ingezet te worden tussen Oostende en Ramsgate, zal de ‘Pride of Calais’ in Antwerpen in het droogdok gaan. Het ro/pax-schip wordt daar in de kleuren van TransEuropa geschilderd en krijgt de nieuwe naam ‘Ostend Spirit’. De ferry blijft onder Britse vlag.

De naam ‘Ostend Spirit’ werd al eens eerder gebruikt voor een ander schip dat tussen Oostende en Ramsgate voer. Dat was de vroegere ‘Prins Filip’, die nu als ‘Norman Spirit’ voor LD Lines tussen Calais en Dover pendelt.

Dankzij de komst van het gecharterde schip kan TransEuropa Ferries over een paar weken weer drie schepen inzetten tussen Oostende en Ramsgate. Op die route kan de ferrymaatschappij dan twaalf afvaarten per dag bieden.

De ‘Pride of Calais’ heeft 25 jaar lang tussen Calais en Dover gevaren en werd daar dit jaar vervangen door de bijna dubbel zo grote nieuwbouw ‘Spirit of France’. De ro/pax werd op 23 oktober in Tilbury opgelegd. P&O Ferries zocht kopers voor het schip, maar was niet bereid om het aan een concurrent te verkopen. TransEuropa Ferries neemt de veerboot nu voor een periode van naar verluidt drie jaar in charter.

Voor het zusterschip ‘Pride of Dover’ dat al vorig jaar uit de vaart werd genomen op het Kanaal, werd ondanks interesse vanuit Duitsland uiteindelijk geen koper gevonden. Dat schip werd begin deze maand naar Turkije gesleept, waar het zal worden afgebroken.