Een aantal vrachtschepen, die met steenkolen onderweg zijn naar de drie terminals van Rietlanden in de Amsterdamse haven, kunnen daardoor voorlopig niet worden gelost. Een bulkschip zou volgens FNV Bondgenoten in IJmuiden vastzitten.

Volgens de vakbond neemt 95% van de 120 werknemers bij het Amsterdamse havenbedrijf deel aan de staking. ‘Zij gaan niet aan de slag voordat er wordt onderhandeld over een bedrijfscao door de directie’, aldus bestuurder Ruud Wennekes van FNV Bondgenoten.

De afgelopen twee weken hebben de werknemers via werkonderbrekingen de directie tevergeefs willen dwingen te gaan onderhandelen over een cao. Die ontbreekt bij het overslagbedrijf.

Volgens Wennekes heeft de directie de afgelopen weken op een ‘negatieve manier’ gereageerd op de prikacties van de werknemers. Onder meer werden zzp’ers ingehuurd en zouden er dreigementen zijn geuit over schorsing en ontslag. ‘Dat was voor de werkers reden om nu volledig in staking te gaan’, aldus de bestuurder.

Directeur Karl Schot van Rietlanden Terminals weigert te praten over een cao. Volgens de bestuurder zijn er goede afspraken gemaakt in het verleden met de ondernemingraad over de arbeidsvoorwaarden bij het overslagbedrijf en is een cao derhalve overbodig. Hij wil verder geen commentaar geven op de volledige staking.