Dat is zeker zo tijdens de Monsoon, als piraten dichter bij de kust actief zijn.

Dat komt, omdat op dat ogenblik de leden van PMSC hun wapens opbergen of van/aan boord gaan van de schepen van hun opdrachtgevers. In de territoriale wateren van de 12-mijlszone is normaal immers de militaire overheid van het land waar het schip zich bevindt bevoegd voor de bescherming ervan. PMSC’s moeten zich dan op de achtergrond houden en de veiligheidsvoorschriften van de havenautoriteiten volgen.

Maar de transit van de wapens voor de privé-bewakers of de overdracht van de beveiligingsopdracht aan de nationale militaire of politiemacht verloopt niet altijd even vlot. Handige piraten spelen daar steeds vaker op in en kaapten recent een schip dat voor de haven van Salalah voor anker lag, vlak nadat het beveiligingsteam van boord was gegaan.

Ondertussen heeft ook de Indiase overheid ingestemd met het inhuren van PMSC’s op schepen onder Indiase vlag.