De Belgische expediteur Manuport Logistics heeft voor zijn zeevracht het elektronische boekingssysteem van Descartes ingevoerd.

Met dat systeem worden elektronische boekingen naar rederijen of hun agenten verzonden, alsmede verschepingsinstructies. Ook kunnen automatisch berichten worden ontvangen over de status van de container.


Manuport gebruikt het systeem voorlopig alleen voor zeevracht. Het bedrijf is ook actief als expediteur in luchtvracht, landvervoer en binnenvaart. Het heeft zijn hoofdkantoor in het Belgische Lier en verder onder meer in Frankrijk, Brazilië en China.

Descartes is een aanbieder van zogenoemde ‘software as a service’, waarbij gebruik wordt gemaakt van de ‘Cloud’. Dat is een wereldomspannend net waaruit bestaande software aan de gebruiker kan worden aangeboden. Die gebruiker hoeft dan niet zelf in software te investeren, maar betaalt aan de provider, in dit geval dus Descartes, een vergoeding.