Maar beide factoren zullen zich ook sectorbreed in transport en logistiek gaan voordoen, zegt sectoreconoom Nadia Menkveld. Ze ziet volumes in binnen- en buitenland terugvallen. In combinatie met het hoge niveau van de brandstofprijzen zal dit de financiële weerbaarheid dit jaar een klap geven.

De sector die het minst de effecten van de recessie merkt, is de agrarische, gevolgd door de voedingsindustrie. Deze twee sectoren tonen ook het meest herstel van de vorige crisis. De industrie in haar geheel herstelt zich ook goed, maar ondervindt wel gevolgen van de recessie.

Er zijn zes sectoren en bedrijfstakken onderzocht die zowel de ‘impact’ van de recessie fors merken als zich maar moeilijk zullen herstellen. Die zes zitten zogezegd in de hoek waar de klappen vallen, in de vorm bijvoorbeeld van meer faillissementen. Dat zijn transport en logistiek, de autoverkoop, de zakelijke dienstverlening, de detailhandel, de horeca en de bouw. Voor de bouwnijverheid zijn de vooruitzichten het slechtst.