Hamburg Süd hoopt het afgelopen jaar te hebben afgesloten zonder verlies.

‘We zijn blij als we aan het einde een zwarte nul kunnen schrijven’, zegt bestuursvoorzitter Ottmar Gast in een interview met het Hamburger Abendblatt.


Hamburg Süd is onderdeel van de Oetker-groep en maakt geen afzonderlijke resultaten bekend.

Volgens Gast draaide de rederij in 2010 een recordjaar, maar blijft er over vorig jaar hooguit een klein winstje over. “We zijn daar helemaal niet tevreden over. En dat terwijl onze omzet van van 4,45 miljard naar 4,6 miljard euro is gestegen en het volume van 2,9 naar 3,1 miljoen teu.

Gast wijt het slechte resultaat aan de overcapaciteit en aan de gestegen kosten. De brandstof, het achterlandvervoer en de terminalafhandeling werden duurder. ‘De hoge prijzen die de terminals vragen maken het niet gemakkelijk om Hamburg altijd trouw te blijven.’

Voor 2012 verwacht Gast geen fundamenteel herstel in de lijnvaart.

Gast ontkende dat Hambug Süd geïnteresseerd is in de overname van de aandelen van reisconcern TUI in Hapag-Lloyd. ook een aansluiting bij het Albert Ballin consortium, de andere aandeelhouder in Hapag, is niet aan de orde, aldus Gast. Wel wil Hamburg Süd in het algemeen de samenwerking met andere rederijen intensiferen.