Het aandeel van het consortium Albert Ballin in Hapag-Lloyd wordt waarschijnlijk uitgebreid van 61,6% naar 94,9%.

Reisconcern TUI heeft dinsdag besloten om het grootste deel (33,3%) van zijn huidige belang van 38,4% in de Duitse rederij aan Ballin aan te bieden.


TUI had daartoe het contractuele recht tot 2 januari 2010, zoals overeengekomen bij de verkoop van de meerderheid aan Ballin drie jaar geleden.

Het consortium Albert Ballin bestaat uit K+N-oprichter Klaus-Michael Kühne, de stad Hamburg en vier banken/verzekeraars: HSH Nordbank, Signal Iduna, M.M. Warburg en Hanse Merkur.

TUI en Ballin moeten het nu eens zien te worden over de prijs. Komen zij daar niet uit, dan wordt de marktwaarde van Hapag-Lloyd vastgesteld door een onafhankelijke accountant.

Is er eind september nog geen contract, dan is TUI gerechtigd om al zijn aandelen aan een andere partij te verkopen en is Ballin verplicht om tegen dezelfde prijs zoveel aandelen aan diezelfde partij te verkopen zodat deze de meerderheid in Hapag-Lloyd verwerft.

Begin dit jaar heeft Kühne als lid van het consortium al 11,3% van de aandelen Hapag van TUI overgenomen voor 315 miljoen euro. Dat waardeert het pakket dat nu in de verkoop ligt op ruim 1,2 miljard, zij het dat de marktomstandigheden in de lijnvaart in de loop van het jaar zijn verslechterd.

Volgens de Frankfurter Algemeine Zeitung wil Albert Ballin los van dit traject een bod op 20% van de aandelen in Hapag-Lloyd doen. Daarmee zou het consortium willen voorkomen dat er door de accountant een prijs wordt vastgesteld die het niet kan of wil betalen.