Dat zei Tineke Netelenbos, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR) dinsdag op een congres over scheepsfinanciering in Amsterdam.

“Het is een kwestie van overleven”, aldus Netelenbos op het congres ‘Shipowners versus capital providers’.

Niettemin heeft de moeilijke financiële situatie nog niet geleid tot faillissementen onder de leden van de redersvereniging, noch tot massale gedwongen verkopen. Weliswaar neemt het aantal veilingen van zeeschepen toe, maar die zijn vooral van niet-Nederlandse eigenaren. Toch neemt ook in Nederland de druk van de banken op eigenaren met aflossingsproblemen toe, zo viel te beluisteren op het congres.

Op het congres spraken Nederlandse rederijen als Vroon en Anthony Veder hun zorgen uit over de toekomst van de sector. De overcapaciteit wordt door de oplevering van nieuwe schepen de komende jaren alleen maar groter. Een woordvoerder van de internationale vereniging van scheepseigenaren Bimco riep op om te stoppen met het bestellen van nieuwe schepen. Dat ontlokte de voorzitter van de Nederlandse scheepsbouwers, Sjef van Dooremalen, de reactie dat dat de doodssteek voor zijn industrie zou zijn.