In juni 1951, om precies te zijn op 15 juni, kwam de Pools-Chinese samenwerking “Chipolbrok” tot stand. Het bedrijf is in de afgelopen zestig jaar uitgegroeid tot een belangrijke speler in het vervoer overal ter wereld van breakbulk en project cargo. Daarbij is Antwerpen altijd een heel belangrijke haven geweest.

Van de zesde editie van de Breakbulk Conference die tussen 17 en 19 mei wordt gehouden in de zalen van Antwerp Expo, maakte het Antwerpse Havenbedrijf gebruik om de onderneming te huldigen. Luc Arnouts, commercieel directeur van het Havenbedrijf, prees Chipolbrok omwille van de jarenlange trouw aan Antwerpen en schonk aan topman Janusz Janiszewski een replica van het bekende beeld van de buildrager aan het Antwerpse stadhuis.

Janiszewski zelf bevestigde dat Antwerpen voor Chipolbrok altijd heel belangrijk is geweest en nog steeds dé breakbulkhaven bij uitstek in Europa is. “In tegenstelling tot vele andere havens, is Antwerpen niet alleen geëvolueerd tot een containerhaven”, zei Janiszewski. “Breakbulk is hier altijd belangrijk geweest en dit vertaalt zich ook in investeringen in goede terminals en behandelingsmogelijkheden van de goederen.”

Arnouts en Janiszewski ondertekenden aan het einde van de kleine plechtigheid ook een ‘frienship/collaboration act’.