Volgens directeur Martin Versteeg van cacaobedrijf Sitos in de Amsterdamse haven is er dan ook niet direct reden tot paniek. ‘Het is natuurlijk een serieus probleem en vooral vervelend voor de cacaoboeren nu de oogst juist is begonnen, maar voorlopig is er nog voldoende voorraad in de Amsterdamse vemen en zien wij ook nog voldoende aanvoer over het water komen. Daarnaast is er ook nog export uit de omliggende landen zoals Nigeria, Ghana en Kameroen. Dat is goed voor zo’n 60 procent van de wereldproductie. Wij zullen dan ook zeker niet zonder cacao komen te zitten in Amsterdam.’

Versteeg zegt ook dat door de politieke onrust in Ivoorkust de prijzen op de wereldmarkt hoog zijn, maar niet dramatisch. ‘Je ziet de vraag naar cacaobonen op de wereldmarkt zelfs de laatste dagen afnemen en dat heeft een direct effect op de prijs.’ Daarnaast hebben de meeste handelaren zich op de termijnmarkten ingedekt tegen sterk oplopende prijzen en prijsschommelingen.