Vooral een groot aantal Caribische eilandstaten, waaronder de Nederlandse Antillen, worden op de achttiende editie van de Political Risk Map van Aon gekwalificeerd als wanbetalers. De betalingsmoraal daalt in de eilandstaten onder druk van dalende inkomsten uit toerisme, de bankencrisis en strengere kredietvoorwaarden, meldt de risicoadviseur. In elf landen, waaronder een groot aantal Afrikaanse staten, verbeterde de situatie. Daarnaast daalde het niveau van politieke risico’s in landen als Brazilië, Colombia en Mexico. Deze landen profiteerden sterk van het herstel van de wereldeconomie, heet het.

Volgens directielid Marc van Nuland van Aon Risk Solutions in Nederland blijven politieke risico’s belangrijke ‘invloedsfactoren’ voor bedrijven. Hij wijst op de recente onrust in Tunesië, maar ook op de rellen vorig jaar in Thailand. ‘Dat leverde claims op van rond de 500 miljoen Britse pond.’ Ook de Nederlandse bloemenhandel had enkele jaren geleden veel last van de politieke onlusten in Kenia. Nuland gelooft dat de wereldeconomie de weg naar boven heeft gevonden, maar dat de markten instabiel blijven.

Verrassend daarbij is dat Aon op het gebied van kredietwaardigheid de status van de eurolanden Griekenland, Portugal, Spanje en Ierland ongewijzigd laat. ’Hoewel deze landen te kampen hebben met grote financiële problemen, kunnen ze nog wel rekenen op de steun van de Europese Unie. Ze betalen nog steeds’, aldus Nuland.

Nederland blijft in de laagste risicocategorie van Aon. Net als voorgaande analyses geldt voor ons land alleen het risico op terrorisme. Opmerkelijk is de vermelding van Oostenrijk, waar de groeiende steun voor extreemrechtse partijen zou kunnen leiden tot sociale onrust, aldus Aon. Het aantal landen met dreiging voor oorlog, burgeroorlog of het uitbreken van oproer steeg van 29 in 2010 naar 34 dit jaar, waaronder Thailand en Venezuela.

Het risico van het niet betalen van staatschulden blijft een probleem voor landen in de hele wereld. Zo waarschuwt Aon voor de IJslandse betalingsmoraal, dat recent een betaling aan het IMF eenzijdig heeft uitgesteld met een half jaar. Andere wanbetalers zijn Maleisië, de Filippijnen en dichter bij huis de Oekraïne en Wit-Rusland, aldus Aon.

Algerije, Afghanistan, Montenegro, Litouwen en Macedonië hebben problemen hun financiële verplichtingen niet na te komen door valutaproblemen. Tien landen staan te boek als ‘wet- en regelgevingrisico’ waaronder Vietnam, Bulgarije en Saoedi-Arabië. Tenslotte laat de risicoanalyse van Aon een marginale toename zien van het aantal landen waarin investeerders het risico lopen dat ze hun activa verliezen door onteigening of nationalisatie. De lijst telt nu 88 staten waaronder nieuwkomers Afghanistan, Benin en Zambia.