Begin 2010 stond de olieprijs op circa 80 dollar per vat (van 159 liter). De olieprijs liep afgelopen jaar vooral op door een toenemende vraag vanuit opkomende landen zoals China. Ook het winterweer stuwde de vraag naar olie.

In 2008 bereikte de olieprijs nog het hoogste niveau ooit, met een gemiddelde prijs van 99,75 dollar. Door het uitbreken van de economische crisis zakte de olieprijs in 2009 tot een gemiddelde van circa 62 dollar. Voor 2011 wordt door het Amerikaanse olieagentschap EIA gerekend op een gemiddelde olieprijs van ongeveer 86 dollar per vat.

Gisterochtend noteerde de olieprijs bijna 90 dollar per vat. Maandag bereikte de olieprijs nog het hoogste niveau in 26 maanden met bijna 92 dollar. Door de koude winter neemt de vraag naar olie nog sterker toe en dat stuwde de prijs.

Het koude winterweer heeft ook zijn weerslag op de olievoorraden in de Verenigde Staten. Die zijn nu al vier weken op rij gedaald. Vorige week namen de voorraden af tot 339,43 miljoen vaten, een afname van 1,26 miljoen vaten tegenover een week eerder.