TLN stelt dat met het advies ‘de grote logistieke hotspot van Nederland wordt getroffen. Vooral Eindhoven is van cruciaal belang voor de transportsector.’ Desondanks gaat ‘veiligheid voor alles’, aldus de woordvoerder. Hij kan niet zeggen hoeveel vervoerders dagelijks gebruikmaken van de wegen in de twee zuidelijke provincies. Ook waagt TLN zich nog niet aan een schatting hoeveel de belemmering van het wegverkeer de sector mogelijk gaat kosten.

De politie in Zuid-Limburg heeft de indruk dat vrachtwagenchauffeurs het advies om niet de weg op te gaan, over het algemeen opvolgen. De Limburgse wegen zijn vrijdag op veel plaatsen spekglad. Met name in het heuvelland konden nogal wat automobilisten niet meer verder, aldus een woordvoerder van de politie. ‘Als mensen stranden op een weg waar een flink pak sneeuw ligt, zit er niets anders op dan een boer te zoeken die de auto eruit kan trekken’, zei de woordvoerder. Toch valt het aantal meldingen van gestrande auto’s nog mee. ‘Wie naar buiten kijkt, gaat niet de weg op.’

Rijkswaterstaat heeft vanochtend iets na negen uur de hoofdrijbaan van de A2 bij Eindhoven in beide richtingen gesloten. Op de rijbaan ligt te veel sneeuw, waardoor de weg niet meer begaanbaar is. Het verkeer wordt omgeleid via de N2, een rijksweg parallel aan de A2. In beide richtingen stond rond kwart over negen al 10 kilometer file. Het is onduidelijk hoe lang de A2 bij Eindhoven afgesloten blijft.

Rijkswaterstaat stelde rond negen uur ook een ‘snelheidsdeken’ in op de A12, op het deel tussen Arnhem en Utrecht. In beide richtingen heeft het verkeer veel last van stuifsneeuw op de weg. Daarom mogen automobilisten niet harder dan 50 kilometer per uur rijden. Zo heeft de wegbeheerder beter de gelegenheid de weg sneeuwvrij te houden.

In Wallonië is opnieuw een rijverbod ingesteld voor vrachtwagens op de besneeuwde en gladde snelwegen. De trucks mogen ook de grens met Frankrijk niet over, omdat daar een rijverbod voor trucks geldt. De federale politie van België heeft de Belgen vrijdagmorgen met klem opgeroepen thuis te blijven. Een dik pak sneeuw en ijzel ontregelen het verkeer. Op snelwegen is veelal alleen de rechterrijstrook begaanbaar. Op de linkerstrook wordt niet meer gestrooid. Op de snelwegen staat al ruim 500 kilometer file, ondanks het weinige verkeer. Snelweg E313 van Luik naar Antwerpen is volledig afgesloten. Treinen rijden nog redelijk. Wel zijn er veel vertragingen in de Franstalige deelstaat Wallonië. Enkele ritten zijn uitgevallen, omdat machinisten niet tijdig op hun werk konden komen. Op de luchthaven Brussel in Zaventem werd vrijdagmorgen voorrang gegeven aan opstijgende vliegtuigen. ‘Alle landings- en startbanen zijn open, maar het is technisch heel moeilijk om ze telkens gebruiksklaar te maken. Het laden en lossen verloopt uiterst moeizaam. Na een continu gevecht met de sneeuwval, sneeuwt het nu niet meer bij, maar er wordt met man en macht gewerkt om het aantal vertrekkende vliegtuigen per uur te kunnen opdrijven, aldus de woordvoerder. Vluchten met bestemming Brussels Airport werden vrijdagochtend omgeleid.

Het vervoer in Noord-Duitsland zucht onder het winterweer. In Nedersaksen kwam donderdagavond een deel van het verkeer op de snelwegen vrijwel stil te liggen door ijzel. In de noordelijker gelegen deelstaat Sleewijk-Holstein speelden sneeuw en storm het verkeer parten. De spoorlijn tussen Hannover en Berlijn is vandaag door ijs op de bovenleidingen in beide richtingen gestremd. Op het traject hebben treinen urenlang stilgestaan. Ze moeten met diesellocomotieven in beweging worden gebracht. Het is nog niet te voorzien wanneer de belangrijke oost-westverbinding weer bruikbaar is.