Normaal gezien heeft de Europese richtlijn enkel betrekking op het water en niet op de oevers. Maar sommige onderhandelaars bij de regeringsvorming en niet in het minst Luikenaar Didier Reynders, eisten dat ook de oevers – en dus de haveninstallaties – in de Belgische wetgeving zouden opgenomen worden. Dit zal toelaten om ook de Port Autonome de Liège en de haven van Brussel op te nemen in Flanders Port Area, die vanaf 2010 dus "Belgian Port Area" wordt.

CD&V zou de post van minister van Havenbeleid en Waterwegen krijgen. Volgens een intern document dat De Lloyd kon inkijken, zou die naar Etienne Schouppe gaan, wat uitlegt waarom deze zwaargewicht in de regering Leterme I genoegen nam met het staatssecretariaat voor Mobiliteit. Zijn takenpakket wordt dus – indien de regering de kaap van 2009 overleeft – aanzienlijk uitgebreid.