‘Hoe is het gisteren met hardlopen gegaan?’, vroeg ik maandagmorgen aan mijn collega Marina.


Zij antwoordde: ‘Het was warm en best zwaar, maar ik heb de 10 kilometer wel uitgelopen!’ Dat is iets om trots op te zijn onder dergelijke omstandigheden, maar het meest trots was zij op het feit dat zij via sponsoring meer dan 3.000 euro had opgehaald voor Casper!

Enige tijd geleden vroeg Marina mij om haar te sponsoren voor Casper. Ik moest haar toegeven dat ik niet wist wat ‘Casper’ was en naar aanleiding daarvan kreeg ik van haar het onderstaande verhaal: ‘Omdat alvleesklierkanker inmiddels voor de tweede keer voorkomt in mijn familie heb ik besloten om geld in te zamelen en daarvoor ga ik zelf 10 km hardlopen tijdens de Ladiesrun in Rotterdam op 11 juni 2017.’

Alvleesklierkanker behoort helaas tot een vorm van kanker die op dit moment nog niet te bestrijden of te behandelen is. Het is ook een van de meest agressieve vormen van kanker. Per dag sterven er in Nederland gemiddeld acht mensen aan deze vorm van kanker en van de mensen die met deze vorm van kanker worden gediagnostiseerd overlijdt 93% binnen een half jaar tot een jaar. Actie voor aanpak van alvleesklierkanker is dus echt zeer noodzakelijk aan het worden!

Support Casper is een stichting onder leiding van prof.dr. Casper van Eijck, ook wel bekend als de sportarts van onder meer Feyenoord, die werkt in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Hij en een team van collega’s verspreid over heel Nederland zijn op dit moment bezig met het onderzoekstraject voor het ontwikkelen van een behandelmethode, viro-immonutherapie (OVIT). Een therapie waarbij gezonde cellen worden geactiveerd en ingezet tegen de kwaadaardige tumorcellen met behulp van virussen. Voor het onderzoeken, ontwikkelen en op de markt brengen van deze methode is echter veel geld nodig. Geld dat niet wordt verstrekt door de farmaceutische industrie, omdat ze er niets aan kunnen verdienen! Dus moeten wij als samenleving zelf de handen ineenslaan en samen zorgen dat deze methode er kan komen en de mensen daardoor weer kwaliteit van leven krijgen.

Er is uiteraard nog veel meer geld nodig voor verder onderzoek. Wat kun je zelf doen als persoon of bedrijf? Via de site van Support Casper kun je alle informatie lezen en actie ondernemen. Ik ben trots op mijn collega, dat zij zich hiervoor heeft ingezet en zal blijven inzetten. Dit verhaal moest worden verteld.