Het akkoord werd aan het einde van donderdagmorgen aangekondigd door de onderhandelingsdelegatie van de Europese Unie en door Johnson. Eerder werd bekend dat de Democratic Unionist Party (DUP), die de Conservatieve Partij van Johnson gedoogsteun verleent in het Lagerhuis, met het akkoord niet zal kunnen instemmen.

Het akkoord dat Johnson heeft gesloten, lijkt als twee druppels water op datgene wat de voorganger van Johnson, Theresa May, veel eerder al sloot met Brussel. Haar deal werd tot drie keer toe afgestemd door een forse meerderheid van het Lagerhuis. Dat gebeurde niet alleen door de meeste Lagerhuis-leden van oppositiepartijen Labour en Liberal Democrats, maar ook door een aantal leden uit de achterban van de Conservatieven.

Status aparte

Het probleem is en blijft de status van Noord-Ierland. In de nieuwe concept-overeenkomst krijgt dit onderdeel van het VK een ‘status aparte’. Het gehele Ierse eiland wordt straks een buitengrens van de EU, waarmee Noord-Ierland dus feitelijk tot de Europese douane-unie blijft behoren. Intussen zou Noord-Ierland volledig binnen het VK blijven.

Tegelijk moeten voorzieningen worden getroffen om te voorkomen dat goederen uit bijvoorbeeld Engeland, Schotland en Wales ongehinderd via Noord-Ierland de Ierse Republiek, en daarmee het EU-grondgebied, kunnen binnendringen. Volgens EU-onderhandelaar Michel Barnier zullen ‘intelligente’ oplossingen moeten worden gevonden om een keiharde grens op het Ierse eiland te voorkomen.

De nu overeengekomen regeling zou in elk geval voor vier jaar worden ingevoerd en vervolgens telkenmale door Noord-Ierland moeten worden geaccordeerd. De DUP heeft grote moeite met deze regeling en heeft verklaard komende zaterdag tegen de Johnson-deal te stemmen.

Volgende krachtproef

De volgende krachtproef voor Johnson dient zich dus zaterdag in het Lagerhuis aan. Hij heeft daar te maken met een eigen minderheidsregering, een opstandige coalitiepartner (de DUP), een twintigtal uit de Tory-fractie verdreven parlementsleden die eigenlijk tegen de Brexit zijn en de oppositiepartijen Labour en Lib-Dems, die hem voor het overgrote deel ook niet zullen steunen.

Verder heeft hij te rekenen met de Brexit-partij van Nigel Farage, die zojuist te kennen heeft gegeven dat het huidige Brexit-plan in het geheel niet lijkt op de uittreding zoals die de Britten in het referendum van 2016 is voorgespiegeld.