Johnson heeft dinsdagochtend vroeg met de Duitse regeringsleider Angela Merkel gebeld. Zij heeft hem volgens Britse media gezegd dat een deal nu wel erg onwaarschijnlijk is, tenzij Londen er toch mee instemt dat Noord-Ierland onderdeel blijft uitmaken van de Europese douane-unie. Maar dat zou volgens Johnson niet aanvaardbaar zijn, wat volgens hem in wezen elke deal onmogelijk maakt.

De premier wil dat er na de Brexit voorlopig vrij verkeer van goederen blijft bestaan tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland. Dit gaat minder ver dan de douane-unie.

Truc

De Britse oppositiepartij Labour heeft de opmerking van Johnson dat een deal onmogelijk is geworden, bestempeld als een cynische truc om de onderhandelingen te saboteren.

Met Johnson’s voorganger Theresa May had de EU een ‘backstop’ getroffen, waarmee feitelijk het hele Verenigd Koninkrijk bij de Europese douane-unie zou blijven horen, tot er een nieuw vrijhandelsakkoord zou zijn gesloten tussen de EU en Londen. Hier ging het Britse Lagerhuis niet mee akkoord.

Tot 2025 vrij verkeer

Johnson wijzigt de overeenkomst en wil nu dat Noord-Ierland net als de rest van het Verenigd Koninkrijk na de overgangsperiode begin 2021 uit de douane-unie treedt. Om te voorkomen dat er dan een ‘harde’ grens op het eiland zou ontstaan, stelt hij voor dat er voor goederen tot zeker 2025 vrij verkeer blijft tussen de Ierse republiek en Noord-Ierland.

‘Stom spel’

EU-president Donald Tusk deelde dinsdagochtend een sneer uit richting Johnson. Volgens Tusk gaat het bij de besprekingen over een akkoord niet om het winnen van een ‘stom spel’ om de ander de schuld te geven als het mislukt.

‘De toekomst van Europa en het Verenigd Koninkrijk staan op het spel, evenals de veiligheid en belangen van onze mensen’, haalt Tusk uit. ‘Je wil geen deal, je wil geen uitstel, je wil het vertrekbesluit niet herroepen, waarheen ga je?’, vraagt hij aan Johnson.