Peeters was tot eind vorig jaar Vlaams minister van energie en was van 2001 tot 2018 burgemeester van Dilsen-Stokkem. In Vlaanderen mag je niet tegelijk minister en effectief burgemeester zijn, zodat ze zich in die functie liet vervangen door haar partijgenote Sofie Vandeweerd. Ze bleef wel titelvoerend burgemeester.

Peeters komt uit een politiek nest. Haar vader, Lambert, was in de jaren tachtig ook een tijdje burgemeester van Dilsen-Stokkem. Toen Lydia later zelf burgemeester werd, zorgde ze voor een primeur: ze was de eerste zwangere burgemeester van Vlaanderen.

Jan Jambon

De nieuwe Vlaamse regering wordt geleid door Jan Jambon (N-VA), titelvoerend burgemeester van Brasschaat, die tot einde vorig jaar Belgisch minister van binnenlandse zaken was.

De regering bestaat uit vertegenwoordigers van de Vlaams-nationalistische N-VA, de christendemocratische CD&V en de liberale partij Open VLD. De voorbije parlementsverkiezingen vonden plaats op 26 mei. Op de federale Belgische regering na zijn nu alle zes Belgische regeringen gevormd.