Johnson denkt met de Europese Commissie, onder wie ook EU-Brexit-onderhandelaar Michel Barnier, een alternatief te kunnen overeenkomen voor de ‘backstop’, de grensregeling op het Ierse eiland, die op termijn onafwendbaar tot een harde buitengrens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland zal leiden.

Het idee van de Britse premier is dat Ierland en Noord-Ierland worden opgenomen in een soort kleine douane-unie, om ongestoorde handel over de binnengrens op het eiland mogelijk te maken. Volgens sommige berichten zou Johnson in ruil daarvoor dan een harde EU-buitengrens op de Ierse Zee willen toelaten.

Daar lijkt alvast de DUP, de Noord-Ierse coalitiegenoot van de Conservatieven in het Britse Lagerhuis, het niet mee eens. De DUP wil niet alleen de grens met Ierland openhouden, maar ook die met de andere landsdelen van het Verenigd Koninkrijk: Schotland, Engeland en Wales.

Juridische strijd

Inmiddels wordt in het VK een juridische strijd uitgevochten bij het Hooggerechtshof over de schorsing die Johnson het Lagerhuis heeft opgelegd tot medio oktober, als duidelijk moet worden waar het met de Brexit heen gaat. Eerder bepaalde de hoogste Schotse bestuursrechter deze verplichte vakantie voor het parlement als ongrondwettig. Hoe het Britse High Court erover denkt, zal eind deze week duidelijk worden.

Wat er tijdens de lunch van Johnson, Juncker en Barnier op tafel staat, zal beslist in orde zijn. Wat er op tafel wordt gebracht door de Britse premier, lijkt bij de EU-afvaardiging in het verkeerde keelgat te schieten. Juncker heeft al laten weten dat hij in beginsel blijft uitgaan van de overeenkomst die met Theresa May, de voorganger van Johnson, is gesloten, maar die tot drie keer toe werd verworpen door het Lagerhuis.

Johnson: ‘Geen uitstel’

Die ‘deal’ omvat ook de ‘backstop’, zoals die nu op papier staat. De EU lijkt geen tegenstander van een douane-unie na de Brexit. Maar die zou dan moeten gelden voor het hele VK. Dat wordt ook voorgesteld door onder meer de grootste oppositiepartij in het Lagerhuis, Labour.

Redt Johnson het met zijn nieuwe plan in overleg met de EU niet, dan wacht hem een volgende strijd in eigen land. Hij wil immers onder geen beding instemmen met nieuw uitstel van de Brexit, bijvoorbeeld tot eind januari volgend jaar, terwijl een meerderheid van het Lagerhuis zich daarvoor heeft uitgesproken.