Daarmee slaat het Aziatische land terug voor Amerikaanse heffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. De Chinese heffingen voor de meeste goederen bedragen tussen de 5 en 10%, de extra tarieven op auto’s worden 25%. Een deel van de Chinese importheffingen, waaronder die op sojabonen en Amerikaanse ruwe olie, wordt per 1 september van kracht.

Heet hangijzer

Amerikaanse sojabonen zijn al een tijdje een heet hangijzer in het handelsconflict. Peking zou de Amerikaanse president Donald Trump beloofd hebben meer sojabonen te kopen, maar Trump verweet het land zich niet aan die afspraak te hebben gehouden. De sojabonen zijn belangrijk voor Trump, omdat hij Amerikaanse boeren beloftes had gedaan.

De heffingen op auto’s, die van 15 naar 40% stijgen, gaan pas op 15 december in. China had de heffingen op auto’s vorig jaar al eens verhoogd naar 40%, maar maakte die stap weer ongedaan om de onderhandelingen te ondersteunen.

Smartphones

Trump had al eerder aangekondigd per 1 september op 300 miljard dollar aan goederen uit China extra importheffingen in te voeren. Later stelde hij een deel van de extra heffingen uit tot in december. Dat uitstel geldt onder meer voor smartphones en computers.