Hij liet in debat met de andere nog overgebleven kandidaten voor het leiderschap, en feitelijk het premierschap, volgens waarnemers doorschemeren dat een Brexit zonder ordelijke scheidingsovereenkomst het Brussel per 1 november niet wenselijk is.

Zijn overgebleven opponenten in de Conservatieve Partij, het zijn er nu nog drie, zijn tegen een ‘no-deal’ Brexit, maar sluiten die ook niet uit als de Europese Commissie vasthoudt aan het huidige akkoord met premier Theresa May.

Vandaag wordt bekend wie van de resterende kandidaten, onder wie dus Johnson, doorgaat naar de laatste ronde, namelijk een stemming van alle partijleden over twee overgebleven kanspaarden. Wie dat zullen zijn, wordt vanavond bekend. Het proces begon nadat May haar vertrek als ‘PM’ aankondigde.

Agatha Christie

May is nu feitelijk demissionair, maar neemt nog wel deel aan de verkiezingen in de Europese Unie, van onder meer een nieuwe president van de Raad van Ministers, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. De aanwijzing van een nieuwe partijleider in haar eigen land begon met tien kandidaten, van wie er nu dus zes zijn afgevallen en er vandaag nog twee afhaken.

Deze procedure zou je kunnen vergelijken met de beroemde misdaadroman van Agatha Christie, waarvan de titel – Ten little niggers (1939) – naar huidige begrippen beslist niet meer kan. De drie grote kanshebbers bij de Tories zijn alvast blanke mannen. De vierde, Rajid Javid, de niet-onpopulaire minister van binnenlandse zaken, heeft een iets meer gekleurde achtergrond. De twee vrouwen in het tiental zijn allang van het toneel verdwenen.