Er is een nieuw zakenkabinet aangetreden, geleid door kanselier Brigitte Bierlein. Een nieuw kabinet was nodig na de smadelijke afgang van de vice-kanselier, Heinz-Christian Strache, van de rechtse regeringspartij FPÖ.

In opspraak

Deze kwam in opspraak door onlangs opgedoken videobeelden, gemaakt op Ibiza, waarin hij in gesprek met een zogenaamd Russische zakenvrouw liet blijken Russische ondernemingen in Oostenrijk gunsten te willen toestaan in ruil voor donaties aan de partijkas van de FPÖ. Strache moest na publicatie van deze opnamen uit 2016 ook het veld ruimen als voorzitter van zijn partij, waarna de verkeersminister, Norbert Hofer, de leiding van deze partij overnam.

Dit zette de gehele regering van kanselier Sebastian Kurz, van de christendemocratische Österreichische Volkspartei, onder druk. Bij een vertrouwensvotum moest zijn regering van ÖVP en FPÖ onlangs het veld ruimen. Daarop zocht bondspresident Alexander van der Bellen (partijloos) een interimkabinet aan van zakenministers. Er is onder leiding van Bierlein een rompkabinet aangesteld van een twaalftal ministers, dat nu nieuwe verkiezingen moet voorbereiden.

Met de benoeming van Andreas Reichhardt op verkeer kan Valerie Hackl weer terugkeren naar haar ‘normale’ werk, namelijk de algehele leiding over Austro Control, de beheerder van het Oostenrijkse luchtruim voor de burgerluchtvaart.

Jörg Haider

De Ibiza-affaire heeft de FPÖ, de Freiheitliche Partei Österreich, flink geschaad. We kennen de partij als ‘populistisch’ en ‘nationalistisch’ en herinneren ons vooral de voorman uit de jaren tachtig tot begin deze eeuw, Jörg Haider.

Deze zou zich overigens later van de FPÖ afscheiden om een nieuwe partij te beginnen, de Bündnis Zukunft Österreich. In oktober 2008 kwam hij om het leven bij een verkeersongeluk in Karinthië, de deelstaat waarvan hij jarenlang Landeshauptmann was, een functie vergelijkbaar met die van een commissaris des konings.

‘Yes we’re going to Ibiza’

Sinds het schandaal omtrent FPÖ-voorzitter Strache naar buiten kwam, is een oud-popliedje van de Vengaboys (jaren negentig, voor sommigen een ‘guilty pleasure’, voor menigeen een draak van een song) weer hard gestegen op de Oostenrijkse hitlijst: ‘Yes, we’re going to Ibiza’.