Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar maakt wel deel uit van de Europese Economische Ruimte (EER). Dit betekent dat er geen grote belemmeringen in de handel tussen Noorwegen en de EU-lidstaten bestaan.

Alternatief

Steeds meer Lagerhuisleden, vanmorgen aan het woord gelaten voor de BBC-microfoon, zien dit nu als een goed alternatief voor de voorstellen die premier Theresa May, die al twee keer met forse meerderheid in het Britse parlement zijn verworpen. Veruit de meeste Lagerhuisleden willen hoe dan ook een Brexit zonder enig akkoord met de EU over de toekomstige handelsrelatie vermijden.

Er bestaan ook andere opties, die niet geheel kunnen worden uitgesloten, zoals een nieuw referendum en nieuwe Britse parlementsverkiezingen. Hoe dan ook is de Brexit in elk geval uitgesteld tot 12 april. De EU wil de Britten wel een langer uitstel aanbieden, maar daarvoor is in het Lagerhuis geen meerderheid te vinden.