De regeringsleiders hebben daar na urenlang beraad een knoop over doorgehakt op een top in Brussel. Hiermee ligt de keuze voor wat voor soort Brexit er komt, en wanneer, helemaal in Londen. De Britse premier Theresa May heeft de voorstellen aanvaard, zei EU-president Tusk. Alle opties liggen volgens hem nog steeds open tot 12 april: een vertrek met een akkoord, zonder akkoord, een lang uitstel of intrekking van de Brexit.

Bezwaren

De 27 regeringsleiders waren ’s middags ruim anderhalf uur in gesprek met May over haar verzoek voor een uitstel tot 30 juni. Die datum stuit op bezwaren, omdat tussen 23 en 26 mei Europese verkiezingen worden gehouden. May wil daar onder geen beding aan meedoen.

De verwachting is dat zij het terugtrekkingsakkoord volgende week voor de derde keer voorlegt aan het parlement. Mocht dat weer een ‘nee’ worden, verwacht de EU voor 12 april duidelijkheid van het Verenigd Koninkrijk over welke keuze het maakt. Dat staat in een verklaring. Komen er geen verkiezingen, dan lijkt een vertrek zonder afspraken de enige optie. De leiders roepen daarom iedereen op zich daar ook goed op voor te bereiden.