May is op een topconferentie van de Europese Unie en de Arabische Liga in het Egyptische Sharm al-Sheikh. Ze overlegt in de marge van de top met EU-president Donald Tusk. Eerder in het weekend heeft de premier beklemtoond dat haar pogingen om een acceptabele deal voor elkaar te krijgen in een slotfase verkeren. Ze waarschuwde partijgenoten dat het Britse vertrek niet in het zicht van de haven mag stranden.

Drie Conservatieve parlementariërs zijn onlangs uit de partij gestapt en in het weekend hebben drie ministers in de Britse krant The Daily Mail gezegd dat ze hoe dan ook een rampzalige no-deal Brexit willen verhinderen. De drie, Greg Clark, David Gauke en Amber Rudd, eisen dat May het vertrek uitstelt, wanneer er niet snel een doorbraak komt over een akkoord met de EU.

Noord-Ierland

Haar eerste deal met de EU is weggestemd door het Lagerhuis. May houdt sindsdien vol dat ze met wat wijzigingen in de tekst over wat er met Noord-Ierland moet gebeuren, alsnog een meerderheid in het Lagerhuis over de streep trekt. Het probleem is dat de EU de oorspronkelijke overeenkomst niet wil veranderen. Minister Michael Gove zei zondag echter dat May vooruitgang boekt bij het veranderen van de deal.

In Britse media wordt als oplossing een soort ‘inlegvel’ genoemd, een toegevoegde verklaring. De Ierse minister van Buitenlandse Zaken, Simon Coveney, zei zondag nog dat de gemaakte deal niet kan worden veranderd, ‘maar we kunnen er wel garanties en verduidelijkingen aan toevoegen’.

Onaanvaardbaar

Voorstanders van de Brexit vinden de huidige deal onaanvaardbaar, omdat die voor onbepaalde tijd Noord-Ierland een andere status geeft dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. En bovendien wordt het land ‘gevangen gehouden’ in een douane-unie met de EU, zo lang het probleem niet is opgelost van de grens tussen het EU-land Ierland en het Britse noorden van het eiland. Steeds meer leden van het Lagerhuis willen in het eerstvolgende debat een nieuwe poging doen de regie naar zich toe te trekken.

Brexit uitstellen

Volgens de huidige plannen stapt het VK op 29 maart uit de Europese Unie. Diverse Britse media spreken echter over een mogelijk uitstel van de Brexit. Zo schrijft The Telegraph dat May overweegt om het vertrek met twee maanden uit te stellen. Daarmee zou ze willen voorkomen dat er een Brexit komt zonder degelijk akkoord.

Een andere Britse krant, The Guardian, meldt maandag dat de leiders van de EU-landen, onder wie Mark Rutte, een uitstel van de Brexit tot 2021 bespreken. De leiders zouden zich steeds meer ergeren aan May’s aanpak. Met de twee extra jaren denken ze de toekomstige relatie met het Verenigd Koninkrijk beter vast te kunnen leggen. Een uitstelperiode van twee maanden lijkt de EU niets, volgens de Engelse krant. Dit omdat het daarna mogelijk weer uitgesteld moet worden.

Heeft u te maken met de Brexit? Kom dan ook naar de Sessie Brexit op 27 februari 2019 in Venlo en leer alles over de verschillende scenario’s.