Brexit: er kan nog worden gewed

oplossing

De onzekerheid over de Britse uittreding uit de Europese Unie, de Brexit, en de voorwaarden waaronder die zal plaatsvinden, houdt nog tot zeker eind deze maand aan. De Britse premier, Theresa May, zegt andermaal meer tijd nodig te hebben om tot een oplossing te komen voor de zogeheten ‘backstop’, die een harde EU-buitengrens tussen Ierland en Noord-Ierland moet voorkomen.

De Europese Commissie wil net als het Verenigd Koninkrijk vermijden dat er aan die grens op het Ierse eiland een compleet controleapparaat wordt opgetuigd, maar wil dat niet tot in lengte van dagen garanderen.

May en afgezanten uit haar kabinet hebben de afgelopen weken intensief overlegd met Brussel over deze problematiek. Zonder een blijvende regeling tussen het VK en de Unie over de Ierse grenskwestie krijgt May het vorig jaar gesloten akkoord met de Unie over een ‘zachte Brexit’ niet door het Lagerhuis. In het ergste geval dreigt een harde Brexit, waarbij het VK zonder enige scheidingsregeling uit de Unie moet treden.

Voorstel

Dat laatste, een ‘no deal’, wil een grote meerderheid in de Britse ‘Tweede Kamer’ vermijden. De backstop die nu door de EU wordt voorgesteld, gaat de meeste parlementariërs echter niet ver genoeg, omdat hij een beperkte tijdsduur heeft. Daarom heeft oppositieleider Jeremy Corbyn (Labour) aan May (Conservatieven) voorgesteld om het VK bij een uittreding toch binnen de Europese douane-unie te houden. Op dat voorstel is de premier echter niet ingegaan.

Het grote gevaar is nu dat, indien May inzake de backstop in Brussel geen verdere concessies weet los te weken, alsnog een chaotische uittreding op 29 maart plaatsvindt. Dat zou een door vrijwel niemand gewenste situatie zijn, want niet alleen de meeste Lagerhuisleden zijn er tegen, maar de Europese Unie evenzeer. Corbyn heeft May, omdat ze niet op zijn voorstel voor een blijvende douane-unie wil ingaan, daarom verweten dat (she is) ‘recklessly running down the clock’. Ze laat de uren voorbijgaan die nog resteren tot een no deal Brexit.

Doemscenario

Blijft die laatste optie open (het doemscenario), andere mogelijkheden zijn er ook nog steeds. De Europese Commissie zou toch nog een concessie aan May in petto kunnen hebben. Er zou een nieuw Brits referendum over het EU-lidmaatschap kunnen komen (waar May tot dusver pertinent tegen was).

Er kunnen in het VK nieuwe tussentijdse parlementsverkiezingen komen, waar de Tories noch Labour erg happig op zijn. Of de wijzers van de klok kunnen even worden stilgezet, bijvoorbeeld tot het eind van dit jaar. De komende weken moet blijken welk scenario het meest realistisch is. De Britse bookmakers nemen de inzetten van de gokkers alvast aan.

Heeft u te maken met de Brexit? Kom dan ook naar de Sessie Brexit op 27 februari 2019 in Venlo en leer alles over de verschillende scenario’s.

Reageren
500 tekens over