De politieke partij Groen Antwerpen en de joodse schepenen Gantman en Marinower willen van de naam af omdat de naamgever, Leo baron Delwaide, een grotere rol in de jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld dan tot dusver werd aangenomen. Delwaide was tijdens de gehele bezetting waarnemend burgemeester van Antwerpen en later, van 1959 tot zijn dood in 1978, de langst zittende havenschepen in de recente geschiedenis.

Verdedigd

Dat de christendemocraat Delwaide in zijn nevenfunctie als hoofd van de politie had meegewerkt aan jodenrazzia’s was algemeen bekend. Na de oorlog is een onderzoek naar hem ingesteld, dat zonder conclusie werd afgesloten. Delwaide heeft zich daarin verdedigd met het argument dat hij had geprobeerd om het leed zo veel mogelijk te beperken.

Historicus en rector van de Universiteit van Antwerpen Herman Van Goethem beschrijft in het zojuist verschenen boek ‘1942’ echter dat Delwaide zich zeer actief met de opsporing van joden heeft beziggehouden en zelfs een organiserende rol speelde. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever heeft nog niet inhoudelijk gereageerd en wacht af tot Groen de kwestie in de gemeenteraad aan de orde stelt.

Bron foto: Wikimedia