‘Het kabinet komt morgen om 14.00 uur bijeen om de conceptovereenkomst te bespreken die onderhandelingsteams in Brussel hebben bereikt. En om te beslissen over de volgende stappen’, zei een Britse regeringswoordvoerder. De ministers krijgen voorafgaand aan de bijeenkomst relevante documentatie voorgelegd.

Steun

Premier Theresa May laat haar ministers dinsdagavond om beurten langskomen. De bewindslieden zijn eerder op de dag bijgepraat over de staat van de onderhandelingen. Ze kregen toen te horen dat nog een ‘klein aantal’ kwesties moet worden opgelost tussen de onderhandelaars, bericht de BBC.

Een bron rond de regering had eerder tegen de Britse omroep gezegd dat beide partijen de tekst op ‘technisch niveau’ hebben goedgekeurd, na intensieve gesprekken deze week. Het is nog onduidelijk of May de steun van haar hele ministersploeg heeft. Eerder zijn meerdere bewindslieden opgestapt uit protest tegen haar brexitstrategie.

Brexittop

De 27 EU-ambassadeurs in Brussel komen woensdag bijeen om over de stand van zaken te discussiëren en eventuele verdere stappen voor te bereiden. Daarvoor kan een EU-ministerraad in Brussel worden bijeengeroepen, mogelijk maandag.

Als de lidstaten grond voor groen licht zien, zal daarna een speciale brexittop van de EU-regeringsleiders plaatsvinden om een akkoord daadwerkelijk af te timmeren. De Britse premier zal daarbij aanwezig zijn. De top wordt mogelijk zondag 25 november in Brussel gehouden.