Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel meldt dat een op de vijf ‘beslist niet genoeg’ is. ‘De tijd tot de brexit op 29 maart 2019 dringt en alle scenario’s zijn nog mogelijk. Ook het allerslechtste’, aldus de bewindsvrouw. Zij roept ondernemers op de gevolgen voor henzelf goed in kaart te brengen.

Brexitloket

‘Ook als je niet direct zaken doet met het Verenigd Koninkrijk, kan de brexit je raken, bijvoorbeeld bij een toeleverancier of in dataverkeer’, waarschuwt Kaag. Bedrijven die advies willen, kunnen daarvoor terecht bij een ‘brexitloket’ dat het ministerie daarvoor heeft opgetuigd.

Ook Nederlanders die in het Verenigd Koninkrijk wonen, doen er goed aan zich voor te bereiden. ‘Het aftellen is nu echt begonnen’, zegt minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Maar ook in deze groep is slechts een op de vijf daar actief mee bezig.

Evofenedex

Evofenedex, de belangenbehartiger van handels- en logistieke bedrijven herkent zich in het door de minister geschetste beeld. ‘De dagelijkse bedrijfssores winnen het vooralsnog bij veel ondernemingen van de middellangetermijnvisie’, aldus de organisatie. ‘Veel bedrijven hebben de analyse van de gevolgen wel gemaakt, maar kunnen geen specifieke maatregelen nemen zolang geen duidelijkheid is over het uiteindelijke handelsregime.’

Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland noemen het essentieel dat er een praktisch werkbare brexit-deal komt, die snel zekerheid biedt aan bedrijven. De organisaties wijzen er op dat het Verenigd Koninkrijk na Duitsland de belangrijkste handelspartner is voor Nederland.