Het contract tussen de Duitse staat en Toll Collect liep eind augustus af en is niet verlengd. Daarmee kwam de tolheffing voorlopig weer rechtstreeks bij de federale overheid te liggen.

De nieuwe particuliere exploitant moet de tolheffing per 1 maart volgend jaar overnemen. Hij vervangt het consortium achter Toll Collect. Dit consortium bestaat uit Daimler, Deutsche Telekom en het Franse Cofiroute, een beheerder van Franse tolsnelwegen.

Prijs

Een prijs voor de overname is niet genoemd. Wel is voor dit jaar een bedrag van 278 miljoen euro op de federale begroting gereserveerd voor de ‘verwerving’ van operationele onderdelen, zoals het tolheffingssysteem zelf. Bij Toll Collect werken zeshonderd mensen.

Tussen Toll Collect en de Duitse staat heeft het nooit geboterd. Dat begon er al mee dat de Maut enkele jaren later kon worden ingevoerd, in 2005, als gevolg van kinderziekten. Er is ook jarenlang geruzied over de heffingskosten die Toll Collect op de uitkering aan de Duitse staatskas inhield.