De douane zoekt momenteel naarstig naar vijftig extra personeelsleden. Daarmee wil het voorsorteren op de Brexit. Volgens verladersorganisatie Evofenedex is de uitbreiding veel te klein.


Op 29 maart 2019 vertrekt Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Nederland verhandelt voor tientallen miljarden met de Britten, maar door de Brexit wordt die handel bemoeilijkt. Onder meer de douane krijgt hierdoor extra werk op zijn bordje. Met vijftig extra douaniers moet dat probleem worden getackeld, schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer in haar antwoorden op Kamervragen omtrent de Brexit.

Maar volgens Evofenedex is die extra capaciteit niet afdoende. De belangenorganisatie denkt dat er honderden extra medewerkers moeten komen. ‘We vinden dat de douane snel meer moet investeren in extra capaciteit, aangezien vele honderden extra ambtenaren nodig zijn om de handel en logistiek na de Brexit eenvoudig en efficiënt te laten verlopen.’ De organisatie roept dan ook de bewindsvrouw op om zo snel mogelijk actie te ondernemen.

Naast de vijftig extra douaniers wil het kabinet ook twintig personeelsleden werven voor de NVWA.