De logistieke toppositie van Nederland is de afgelopen jaren door verstoringen in de ICT-systemen, bezuinigingen en uitstroom van personeel bij de douane onder druk komen te staan.


Daarom heeft de logistieke sector inclusief de mainports Rotterdam en Schiphol en de douane een plan van aanpak gepresenteerd aan staatssecretaris Wiebes van Financiën hoe de diensten van de douane op een hoger plan kunnen worden getild.
Het verbeterplan omvat vier punten. Zo dient de ICT van de douane 100% betrouwbaar te zijn zodat storingen en vertragingen niet tot extra logistieke kosten voor het bedrijfsleven zorgen. Daarnaast moeten voorspelbaarheid, transparantie en betrouwbaarheid van het logistieke proces rond de in- en uitklaring te worden gemaximaliseerd. De toezichtlast van de douane kan verder worden verminderd voor bedrijven die voldoen aan de gestelde regels. ‘Slim toezicht met een minimale inbreuk in de logistieke keten’, moet volgens de partijen de regel worden.

De overheid moet verder werken aan het ‘een loket-concept’ voor alle toezichthoudende diensten. ‘Meer coördinatie, waardoor op een betere, slimmere, efficiëntere manier toezicht wordt gehouden’, moet zorgen dat overheidsdiensten niet meer langs elkaar heen werken.

De betrokken partijen willen de verbeterpunten in de komende jaren te realiseren. Wiebes heeft al aangegeven dat het ‘Overleg Douane Bedrijfsleven’ het juiste platform is om de plannen verder uit te werken.