Minister Schultz heeft afspraken gemaakt met haar Iraanse ambtsgenoot Akhoundi over havenontwikkeling, maritieme logistiek, offshore, scheepsbouw en achterlandvervoer.


Volgens het ministerie van I en M is daarmee een basis gelegd voor Nederlandse bedrijven die hopen grote projecten uit te kunnen voeren op de Iraanse markt. Die is open gegaan voor buitenlandse investeerders nadat het land vorig jaar uiteindelijk instemde met het inperken van zijn nucleaire programma. Daarmee komt voor naar schatting 100 miljard dollar aan bevroren tegoeden vrij.

Iran wil onder meer fors investeren in modernisering en uitbreiding van zijn verouderde havens. Ook wil het land het waterbeheer verbeteren. Voor Nederlandse bedrijven liggen er daarom kansen op het gebied van (drink)watervoorziening, waterzuivering, hergebruik van water en het ontzilten van water.

Schultz leidt een handelsdelegatie, die tot het eind van de week in Iran is. Daaraan nemen de volgende bedrijven deel: BAM, Damen Shipyards, Port of Rotterdam, Boskalis, IHC, STC Groep, Van Oord, Witteveen + Bos, Adverio, Amstelland, Berson UV, Dutch Water Authorities, Interact Smart Solutions, RMX Tech en het Netherlands Water Partnership.