Dat heeft een woordvoerder van de Commissie laten weten. Brussel begon in mei een onderzoek op aanwijzing van de Europese rekenkamer. het Rekenhof

Die meende dat de voorwaarden waaronder Brussel in 2008 groen licht gaf voor staatsbijdragen aan de totstandkoming van de nieuwe diepzeehaven later zijn gewijzigd.

Zo zou de betaling van concessierechten door de exploitant zijn uitgesteld en zouden de havengelden zijn verlaagd. Volgens het Rekenhof betekende dit een wezenlijke verandering in de voorwaarden voor staatssteun.

JadeWeserPort is een gezamenlijk project van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Bremen. Brussel groeg 33 miljoen euro aan directe steun bij. De Europese Investeringsbank kwam over de brug met leningen ter hoogte van 325 miljoen euro.

De haven werd in 2012 geopend en heeft een capaciteit van 2,7 miljoen teu aan containers per jaar. Tot dusver wordt nog geen vijfde van die capaciteit benut.

Waarom de Commissie het onderzoekt heeft gestaakt, is niet bekend gemaakt. Volgens de minister van economische zaken van Nedersaksen, Olaf Lies, geeft Brussel hiermee wel aan dat bij de financiering van de nieuwe haven niets onrechtmatigs is gebeurd.