Na andere verladersorganisaties zoals EVO en FIATA heeft nu ook de AUTF zich uitgesproken tegen de invoering van de verplichte weging van containers die aan boord van een zeeschip geladen moeten worden. De Franse verladers zien in dat voorstel vooral een poging van de rederslobby om de schuld voor ongevallen met containerschepen en voor het overboord vallen van containers in de schoenen van de verladers te schuiven.

Dat de International Maritime Organisation de boot (voorlopig?) heeft afgehouden en de zaak verder gaat bekijken, vindt de AUTF dan ook volledig terecht. De oplossing die bij de IMO op tafel ligt, is niet het juiste antwoord op het probleem, vindt de vereniging.

De AUTF onderstreept wel dat verladers hun deel van de verantwoordelijkheid moeten opnemen om de veiligheid van het zeevervoer van containers op te drijven, “en dit vanaf het stadium van de belading van de container”.