Analisten van de groep denken evenwel dat ook 2021 een zwaar jaar zal worden voor de offshore boorsector, die begin vorig jaar in en crisis kwam door de combinatie van een diepe val van de olieprijs en vraaguitval als gevolg van de coronapandemie. Veel operators hebben platforms ‘koud’ opgelegd, waarbij vrijwel alle systemen worden afgeschakeld. Niettemin zijn ze relatief snel weer inzetbaar als de markt aantrekt.

Offshore boordiensten

Ze denken wel dat de vraag naar offshore boordiensten op een termijn van twee tot drie jaar weer aantrekt. De sanering die zich het afgelopen jaar heeft voltrokken, kan dan een voordeel blijken te zijn. Ze gaan er van uit dat er dit jaar minder platforms voor de sloop zullen worden aangeboden omdat de meeste oude platforms inmiddels uit de vloot zijn verdwenen.

Volgens een jaaroverzicht van het Noorse Bassoe Offshore is de totale marktwaarde van alle booreenheden vorig jaar met zo’n dertig miljard dollar gedaald tot iets meer dan veertig miljard. Vijf grote operators zagen zich vorig jaar gedwongen in de VS bescherming tegen hun schuldeisers (Chapter 11) aan te vragen, Noble, Diamond Offshore, Valaris, Seadrill en Pacific Drilling.

De laatste is vorige week uit surseance gekomen, nadat de rechtbank een ingrijpende herstructurering en een akkoord met zijn financiers heeft goedgekeurd. De groep, die in handen is van de Israëlische entrepreneur Idan Ofer, beschikt over zeven boorschepen, waarvan er zeker drie zijn opgelegd.