Dat is een verdubbeling van het verlies ten opzichte van de overeenkomstige periode vorig jaar. Het verlies is vooral toe te schrijven aan afwaarderingen van activa ter hoogte van in totaal bijna drie miljard dollar. Het onderliggende operationele resultaat daalde van 2,6 miljard tot 780 miljoien dollar.

Topman Eldar Saetre, die volgende week wordt opgevolgd door Anders Opedal, zegt dat Equinor nog steeds veel last heeft van de gedaalde olieprijzen, die eerder dit jaar overigens aantrokken, en de gevolgen van de coronapandemie. Volgens hem levert ‘de krachtige reactie op de onrust in de markt met kostenverlaging en strikte financiële discipline’ wel resultaat op.

De omzet daalde tot 11,2 miljard dollar, tegen 14,7 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar. De productie steeg met 4 procent tot een bijna miljoen vaten olie-equivalent per dag, vooral dankzij nieuwe velden op het Britse en Noorse continentale plat. Saetre stelt ook dat Equinor zich zal blijven richten op activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie en het afvangen en vastleggen van koolstof (CCS).