Dat blijkt uit documenten en gesprekken met betrokkenen, schrijft het FD. Rabobank kreeg het beslag na een lange strijd van de negen schepen af, maar die waren door gebrek aan onderhoud sterk in waarde gedaald. Met de opbrengst uit de verkoop van de vloot zou nog maar een klein deel van de 220 miljoen aan uitstaande leningen terugverdiend kunnen worden.

Er blijft een forse restschuld achter van rond de 140 tot 160 miljoen euro, zegt Bert Bruning, directeur van kredietverzekeraar Atradius, waar Rabobank het risico op wanbetaling had afgedekt. ‘Het beslag heeft een groot deel van die schade veroorzaakt.’ Atradius heeft de schade van Rabobank vergoed en is daarom betrokken bij de arbitragezaak.

Rabobank registreerde de zaak in juli bij ICSID, het arbitrage-instituut van de Wereldbank. Daar kunnen partijen commerciële disputen definitief laten beslechten op basis van handelsverdragen.