Dat blijkt uit een toelichting van topman Fred van Beers op de halfjaarcijfers. Vorig jaar werd al duidelijk dat de opdrachtgever voorlopig geen vergunning zou krijgen omdat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken extra onderzoek wilde naar de milieu-impact van het project. Daarbij gaat het specifiek om de gevolgen van de bouw voor de noordkaper, een ooit algemeen voorkomende, maar inmiddels vrijwel uitgestorven walvissoort.

Kinderschoenen

Sif, dat de palen in zijn fabriek op de Maasvlakte assembleert, beschouwde de opdracht als een belangrijke entree op de Noord-Amerikaanse markt, waar de bouw van offshore windparken nog in de kinderschoenen staat. Het eveneens Nederlandse Heerema zou het transport van de 84 funderingspalen gaan verzorgen.

Van Beers zegt dat de voor dit voorjaar geplande productie van de palen deels kon worden opgevangen met de start van de productie voor windparken in Japan en Frankrijk en voor ‘een aantal kleinere projecten die als gevolg van Covid19 op de plank kwamen te liggen’. Daarnaast werkte het bedrijf aan de voltooiing van de projecten Borssele 1-5 en het Britse windpark Triton Knoll.

Hij kondigde verder aan dat Sif in exclusieve onderhandeling is voor twee grote nieuwe projecten. Voor een project op de Noordzee zou voor 70.000 ton staal aan funderingspalen geleverd moeten worden, voor een project buiten Europa voor 200.000 ton.

Vlucht

Volgens hem neemt de bouw van windparken na een forse dip vorig jaar nu weer een vlucht. ‘Veel landen hebben hun ambities voor offshore wind naar boven bijgesteld en de tenderactiviteit is daardoor hoog. We verwachten dat de trend van Europese projecten voor de periode 2021-2027 van tekentafel naar productie zich in de tweede helft van 2020 zal manifesteren’, aldus Van Beers.

Het bedrijf rapporteerde over het eerste halfjaar een bruto resultaat van 11,5 miljoen euro, tegenover 12,7 miljoen euro in dezelfde periode van 2019. De omzet daalde van 170 tot 151 miljoen euro. Het operationele werkkapitaal, in de eerste helft van vorig jaar minus 11,7 miljoen, kelderde naar – 64,5 miljoen.