Het fonds maakte eind vorig jaar bekend omgerekend tweeënhalf miljard euro op tafel te zullen leggen als Keppel aan bepaalde voorwaarden zou voldoen. Volgens de Singaporese Straits Times was een verlies van ruim 400 miljoen euro in het tweede kwartaal voor het staatsfonds aanleiding om de afspraak te ontbinden. Het aandeel Keppel verloor meer dan 10% van zijn waarde na de aankondiging door Temasek.

Bouwer booreilanden

Keppel, in 2014 nog door het Guinness Book of World Records officieel uitgeroepen tot ‘s werelds grootste bouwer van booreilanden, zegt in een reactie het afgeblazen bod als ‘ongevraagd’ te beschouwen. Volgens de groep is er niet met Temasek over het bod of de voorwaarden onderhandeld en was er ook geen garantie dat het daadwerkelijk uitgebracht zou worden.

Bijna tegelijkertijd hebben aandeelhouders van het eveneens Singaporese Sembcorp ingestemd met de afsplitsing van branchegenoot Sembcorp Marine, een directe concurrent van Keppel. Daarmee komt de weg vrij voor een financiële injectie van zo’n 1,2 miljard euro door datzelfde Temasek. Waarnemers verwachten dat het staatsfonds uiteindelijk zal aansturen op een samenvoeging van beide hard door de val van de olieprijs getroffen offshorebouwers.