Het Duits/Spaanse bedrijf heeft opdracht gekregen voor de levering van die nieuwe record-turbines voor het windpark Sofia, dat de Duitse stroomproducent Innogy bouwt op het Britse deel van de Doggersbank, bijna 200 kilometer uit de noordoostkust van Groot-Brittannië. Ze zijn van het type 14-222 DD, wat het vermogen in megawatts aangeeft en het de diameter van het rotorveld.

Rotorveld

Die 222 meter is welgeteld twee meter meer dan het rotorveld van de Haliade-X van twaalf megawatt van het Amerikaanse General Electric, waarvan de eerste exemplaren vanaf volgend jaar geïnstalleerd moeten worden. Siemens Gamesa zegt dat met een zogenoemde Power Boost-functie het vermogen kan worden opgevoerd tot vijftien megawatt.

Sofia wordt met een vermogen van 1,4 gigawatt het grootste project van Innogy. Het windpark beslaat een oppervlakte van bijna 600 vierkante kilometer, wat iets groter is dan het Isle in Man in de Ierse Zee. Dat vermogen komt overeen met het stroomverbruik van zo’n 1,2 miljoen huishoudens.

Nieuwe windmolenreus

Siemens Gamesa haalde vorige maand al de eerste opdracht voor de levering van zijn nieuwe windmolenreus binnen. Het bedrijf tekende een contract met Taiwanese Hai Long Offshore Wind voor de levering van deze turbines, met een optie op nog een 75 exemplaren. Op basis van dit contract bouwt het bedrijf in Taiwan een eigen fabriek voor de productie van turbines voor de Aziatische markt.

Met hun turbines van 12 en 14 MW doorbreken GE en Siemens Gamesa overtuigend de ‘magische’ grens van tien megawatt. Die gold jarenlang als een lastige horde in de race naar verdere schaalvergroting.