Volgens de onderzoekers zullen de ontmantelingskosten de offshore industrie de komende jaren blijven ‘achtervolgen’. Die rekening draagt bij aan de malaise in de sector, die frontaal geraakt wordt door de ingestorte olieprijs.

Voor de Britse offshoresector wordt de rekening tot 2030 op ruim twintig miljard pond geschat. Voor het Amerikaanse deel van de Golf van Mexico wordt verwacht dat de bedrijven de komende vijf jaar een miljard dollar per jaar zullen besteden aan de ontmanteling van honderden bronnen.

Afschrijvingen

Het Braziliaanse Petrobras heeft bekendgemaakt dat het op zoek is naar kopers voor tientallen platformen in ondiep water. Het concern heeft al 12,5 miljoen dollar afgeschreven op 62 van die platformen, die gemiddeld slechts enkele honderden tonnen per dag produceren. Aangezien dat bij de huidige olieprijs niet rendabel is, bestaat de kans dat ze vervroegd ontmanteld moeten worden.