Die verwacht dat de markt voor de zogenoemde oilfield service companies (osc’s) dit jaar vijf miljard dollar lager uit zal vallen dan de eerder geprognotiseerde 47 miljard dollar. Audun Martinsen van Rystad Energy stelt dat de huidige crisis heftiger is dan de vorige van 2015 en 2016.

Halvering olieprijs

Na de uitbraak van het coronavirus wilde de Opec de oliekraan dicht draaien als reactie op een lagere vraag. Rusland weigerde echter mee te gaan, waarop Saoedi-Arabië zijn olieproductie juist fors opvoerde en de olieprijs in een vrije val raakte. De prijs van Noordzee-olie (Brent) ligt inmiddels onder de dertig dollar, tegen bijna zestig een maand geleden.

Rystad Energy verwacht dat door de problemen een groot aantal faillissementen zal volgen. Er zijn meer dan duizend kleine en middelgrote leveranciers in vooral het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Daarvan zou maar liefst 20% om kunnen vallen, schatten de analisten.